9 kwietnia 2017

Makaron z cukinią i szparagami


Wiosenny makaron w wersji bezmięsnej z grillowanymi zielonymi warzywami i pesto z bazylii, czyli lekki i prosty pomysł na obiad.

Składniki na 2 porcje:
150 g ulubionego makaronu
cukinia
pęczek szparagów zielonych
pesto bazyliowe gotowe lub np. z TEGO przepisu
sól, pieprz
oliwa


  • Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu.
  • Cukinię pokroić w plastry, oprószyć przyprawami.
  • Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, a łodygi pokroić na kawałki. Skropić oliwą i posolić.
  • Na rozgrzanej patelni grillowej ułożyć plastry cukinii i grillować z każdej strony kilka minut. Odłożyć na talerz.
  • Następnie dodać na patelnię kawałki szparagów i również grillować, często mieszając aż szparagi będą miękkie.
  • Dodać ugotowany makaron i całość wymieszać.
  • Wyłożyć na talerze i polać kilkoma łyżkami sosu pesto.


1 komentarz: