Brownie z malinami


Bardzo czekoladowe amerykańskie ciasto brownie już drugi raz u mnie na blogu, ale tym razem przepis na bazie z mąki orkiszowej. Na wierzchu ułożyłam maliny, ale myślę ze sprawdzą się również truskawki.

Składniki na formę 20x20cm:
100 g gorzkiej czekolady
75 g masła
1/2 szkl. cukru brązowego
2 jajka
1/2 szkl. mąki orkiszowej
łyżka kakao
szczypta soli
200 g świeżych malin


  • Piekarnik nastawić na 160 stopni C. Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Czekoladę połamać na kawałki, razem z masłem i cukrem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać i odstawić na 2 minuty.
  • Do tak powstałej masy dodać jajka i ponownie zamieszać.
  • Dodać przesianą mąkę, kakao i sól. Wymieszać do połączenia składników.
  • Przelać masę do formy, wyrównać. W ciasto powkładać maliny w odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 min., aż ciasto lekko podrośnie.
  • Po upieczeniu, pozostawić do ostygnięcia a następnie pokroić na kwadraty.

Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne