7 lipca 2017

Frittata z szynką i serem


Włoski omlet jajeczny tym razem w wersji mięsnej i bardziej sycącej, z szynką i ulubionym serem.

Składniki na małą patelnię:
3 jajka
3 plastry szynki np. parmeńska
50 g sera np. mozarella, żółty
pomidorki koktajlowe 
bazylia
sól, pieprz
łyżka masła
łyżka mleka



  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. 
  • Szynkę pokroić na mniejsze kawałki, pomidorki na połówki a ser zetrzeć na tarce.
  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać szynkę i również podsmażyć.
  • Jajka wbić do miski, roztrzepać widelcem, dodać mleko, i połowę startego sera. Doprawić solą i pieprzem.
  • Wylać masę jajeczną na patelnię z szynką i cebulą, zmniejszyć ogień. Dodać połówki pomidorków i całość posypać resztą sera.
  • Smażyć całość przez 2-3 minuty, a następnie wstawić patelnię do piekarnika i zapiekać około 10 minut, aż masa całkowicie się zetnie.
  • Wyjąć i udekorować listkami świeżej bazylii. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz