Tarta francuska z grillowanym bakłażanem


Kolorowa, wytrawna i bezmięsna tarta na cieście francuskim z grillowanym bakłażanem, czerwonym pesto oraz serem feta. Rewelacja!

Składniki:
ciasto francuskie gotowe
bakłażan
pesto czerwone lub zielone
ser feta
sól, suszone oregano
bazylia lub mięta


  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
  • Na blaszce wyłożonej papierem do  pieczenia rozłożyć płat ciasta francuskiego. Na cieście również położyć kawałek papieru, a na nim ciut mniejszą formę żaroodporną lub blaszkę z obciążeniem.
  • Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut, aż ciasto lekko się zezłoci.
  • W tym samym czasie pokroić na plastry bakłażana, posypać solą i oregano i upiec na patelni grillowej z każdej strony, aż będzie miękki.
  • Wyjąć podpieczone ciasto, rozsmarować na nim pesto zostawiając brzegi (jak w pizzy), na wierzchu ułożyć plastry bakłażana, a następnie pokruszony ser feta.
  • Wstawić ponownie do piekarnika na kilka minut, aby całość się podgrzała.
  • Przed podaniem udekorować listkami bazylii lub mięty, pokroić i podawać. 


Komentarze

  1. Jak to cudownie wygląda! Jestem ciekawa jak smakuje.:)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny świetny pomysł! Muszę koniecznie wypróbować:) Prezentuje się wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne