Greckie souvlaki


Tradycyjne greckie szaszłyki robione z różnych rodzajów marynowanego mięsa. Podawane są samodzielnie z greckim sosem tzatziki i np. grillowanymi warzywami lub w chlebkach pita. Wyśmienite a jakie proste!

Składniki:
300 g piersi z kurczaka lub polędwicy wołowej lub wieprzowej
marynata: łyżeczka suszonego oregano
                 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
                 ząbek czosnku (opcjonalnie)
                 4 łyżki oliwy z oliwek
                 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
                 sól, pierz


  • Mięso pokroić w grubą kostkę. Wymieszać składniki marynaty i zalać nią mięso.
  • Przemieszać, przykryć i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.
  • Godzinę przed grillowaniem wyjąć mięso z lodówki, następnie nadziać na patyki.
  • Upiec na patelni grillowej (czas zależy od rodzaju mięsa) i podawać.



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne