13 kwietnia 2017

Drożdżowe paszteciki z mięsem


Paszteciki z ciasta drożdżowego z farszem, którego baza to mięso drobiowe z rosołu. Idealne jako  dodatek do czerwonego barszczyku lub samodzielna przekąska na ciepło lub zimno.

Składniki:
350 g mąki pszennej
7 g drożdży suchych
2 łyżeczki cukru
płaska łyżeczka soli
szklanka mleka
2 żółtka
80 g masła
szczypta soli

farsz: 400 g mięsa drobiowego z rosołu
          duża cebula
          sól, pieprz, majeranek
          rosół - około 1/2 szkl.

dodatkowo: białko jaja, kminek


  • Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże cukier i szczypte soli. Wymieszać.
  • Dodać mleko i wymieszać. Ciągle mieszając dodawać żółtka.
  • Następnie stopniowo dodawać miękkie masło. 
  • Wyrabiać do momentu, aż ciasto wchłonie całe masło i będzie gładkie.
  • Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. 
  • Mięso zmielić w maszynce razem z cebulą, dodać przyprawy i wymieszać masę. Dodać do niej tyle rosołu, aby nie była zbyt sucha. 
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Podzielić go na trzy paski, na środku każdego ułożyć farsz i zlepić brzegi, aby powstał rulon. Podzielić go na 5 cm kawałki.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć paszteciki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 min.
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
  • Przed pieczeniem paszteciki posmarować białkiem i posypać kminkiem.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut.
  • 180 st 25 min






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz