21 marca 2017

Risotto z owocami morza (Risotto ai frutti di mare)


Kremowe "risotto ai frutti di mare" to aromatyczny śródziemnomorski obiad dla miłośników owoców morza. 

Składniki na 2 porcje:
250 g mieszanki owoców morza
100 g ryżu arborio
szalotka 
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
50 ml białego wytrawnego wina
2-3 łyżki śmietany 30 %
natka pieruszki


  • Mrożone owoce morza rozmrozić. Przełożyć do garnka, wlać litr wody i zagotować.
  • Gotować kilka minut na małym ogniu, po czym zmniejszyć ogień do minimum.
  • Szalotkę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać ryż i podsmażyć całość.
  • Wlać wino i smażyć, aż odparuje.
  • Wlać chochle wywaru razem z owocami morza, a gdy ryż go wchłonie wlać kolejną porcje. Ciągle smażyć  na mniejszym ogniu.
  • Powtarzać dolewanie wywaru, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie al dente.
  • Zdjąć z ognia, po dwóch minutach dodać masło i śmietanę, wymieszać.
  • Przełożyć na talerze i posypać posiekaną natką.









1 komentarz:

  1. Śwetne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń