6 marca 2017

Dorada pieczona


Soczysta dorada pieczona razem z ziemniakami, które można zastąpić innymi warzywami np. marchewką lub batatami. Ryba ta ma tak smaczne mięso, że nie potrzebuje skomplikowanych dodatków a zawsze będzie pysznie :)

Składniki:
2 oczyszczone dorady
kilka ziemniaków
kilka ząbków czosnku
ulubione zioła (np. prowansalskie, tymianek)
mielona słodka papryka
cytryna
sól, pieprz cytrynowy lub świeżo mielony
oliwa


  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Dużą formę pokryć papierem do pieczenia.
  • Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki lub talary. Wrzucić je do miski, dodać 2 łyżki oliwy, łyżeczkę lubionych suszonych ziół, łyżeczkę mielonej papryki , sól i pieprz.
  • Całość wymieszać i przełożyć na blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25 minut.
  • Ryby umyć i osuszyć. Na jednym boku zrobić ostrym nożem po 3 nacięcia. Natrzeć solą, pieprzem i oliwą wewnątrz i na zewnątrz. 
  • Czosnek pokroić na plasterki i umieścić go w nacięciach oraz w środku ryby.
  • Podpieczone ziemniaki wyjąć, przesunąć na boki blaszki, a na środku ułożyć przygotowane dorady, stroną naciętą ku górze.
  • Wstawić ponownie do piekarnika i piec kolejne 20-25 minut. 
  • Podawać z cząstkami cytryny.


2 komentarze:

  1. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń