21 lutego 2017

Wołowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon)


Słynny francuski gulasz z długo gotowanego mięsa wołowego z dodatkiem boczku, warzyw i pieczarek. Charakterystycznego aromatu nadaje mu spora ilość czerwonego wina.

Składniki na 2 porcje:
500 g mięsa wołowego na gulasz
100 g wędzonego boczku
3 marchewki
2 cebule
2 łyżki mąki
puszka krojonych pomidorów
10 pieczarek
2 cebule szalotki
1 szkl. czerwonego wina
1 szkl. bulionu wołowego
2 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
tymianek świeży lub suszony
sól, świeżo mielony pieprz
2 łyżki masła


  • Mięso pokroić w dużą kostkę, a boczek w małą kosteczkę. 
  • Na patelni zrumienić boczek, przełożyć łyżką cedzakową do garnka - najlepiej żeliwnego.
  • Na pozostałym tłuszczu obsmażyć mięso z każdej strony i przełożyć do boczku.
  • Marchewkę pokroić w talarki, a cebulę w piórka. Podsmażyć na tej samej patelni, dodając łyżkę masła w razie potrzeby. 
  • Warzywa przełożyć również do garnka, całość obsypać mąką, zamieszać.
  • Wlać pomidory, wino i tyle bulionu, aby przykrył mięso.
  • Wrzucić liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu, kilka gałązek świeżego lub łyżeczkę suszonego tymianku. 
  • Zamieszać i doprawić solą.
  • Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika lub dusić na wolnym ogniu przez około 2 godziny.
  • Pieczarki pokroić na ćwiartki, a szalotkę w piórka. Podsmażyć razem na maśle, przyprawiając solą i pieprzem. 
  • Dodać do gulaszu i piec/gotować jeszcze około pół godziny, aż mięso będzie kruche.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz