23 lutego 2017

Churros


Hiszpański przysmak ze smażonego ciasta parzonego, znany również jako "hiszpańskie pączki". Posypywane po usmażeniu cukrem drobnym i cynamonem oraz podawane z sosem czekoladowym. Szybkie w przygotowaniu.

Składniki:
szklanka wody
50 g masła
łyżka cukru
3 jajka
200 g mąki pszennej
szczypta soli
cukier drobny
cynamon

na sos czekoladowy: 100 g ciemnej czekolady
                                  100 ml śmietany kremówki

dodatkowo: olej do smażenia


  • Wodę zagotować z masłem, szczyptą soli i cukrem. Zdjąć z palnika i wsypać mąkę.
  • Ucierać całość drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa odchodząca od brzegów garnka.
  • Przestudzić. Wbijać po jednym jajku, miksując za każdym razem do połączenia składników.
  • Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki.
  • W garnku rozgrzać olej. Wyciskać około 10 cm kawałki ciasta na rozgrzany tłuszcz, odcinając końcówki nożyczkami.
  • Smażyć po około 2 minuty z każdej strony na złotobrązowy kolor.
  • Cukier drobny wymieszać z cynamonem. Śmietankę zagotować, dodać połamaną czekolade i dokładnie wymieszać. 
  • Usmażone churros osuszyć na ręczniku kuchennym, obsypać cukrem z cynamonem i podawać z sosem czekoladowym.

2 komentarze: