18 grudnia 2016

Kluski leniwe


Proste i błyskawiczny obiad na słodko, czyli kluski leniwe ze zrumienioną na maśle bułką i cukrem.


Składniki:

500 g białego sera
szklanka mąki
2 jajka
sól

do podania: zrumieniona na maśle bułka tarta i cukier


  • Ser przecisnąć przez praskę. Dodać do niego jajka, mąkę, szczyptę soli oraz ewentualnie łyżeczkę cukru waniliowego..
  • Zagnieść ciasto na jednolitą masę. W razie potrzeby, jeżeli za bardzo się lepi, dodać odrobinę mąki.
  • Z ciasta uformować dwa wałki, lekko je spłaszczyć i pokroić ukośnie na paski.
  • Tak przygotowane kluski wrzucać do osolonego wrzątku. Po wypłynięciu gotować jeszcze około minutę.
  • Bułkę tartą zrumienić na maśle.
  • Ugotowane leniwe wyłożyć na talerze, polać zrumienioną bułką i posypać cukrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz