18 sierpnia 2016

Tarta z szynką parmeńską i mozarellą


Kolejna wytrawna tarta... Tym razem z kruchego ciasta z włoskimi składnikami - szynka parmeńską, mozarellą i suszonymi pomidorami.

Składniki:
na ciasto: 250 g mąki tortowej
                150 g zimnego masła
                1 żółtko
                3 łyżki zimnej wody
                szczypta soli

na farsz: 2 opakowania szynki parmeńskiej
               kulka mozarelli
               kilka pomidorów suszonych z zalewy
               szklanka śmietany 30%
               3 jajka
               bazylia
               sól, pieprz


  • Mąkę przesiać z solą. Dodać masło pokrojone w kostkę i posiekać je z mąką. 
  • Dodać żółtko i wodę i szybko wyrobić całość na gładkie ciasto. 
  • Uformowane w kulę owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę.
  • Kruche ciasto rozwałkować na placek o średnicy większej niż forma, wyłożyć nim dno i boki formy.
  • Spód nakłuć widelcem i wstawić do schłodzenia na kwadrans.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić do niego formę z ciastem na około 20 minut, aby lekko się podpiekło.
  • Mozarellę zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną, jajkami. Doprawić pieprzem, solą i bazylią suszoną lub posiekaną świeżą.
  • Szynkę porwać na kawałki, pomidory pokroić w paski i ułożyć na podpieczonym spodzie tarty.
  •  Zalać przygotowaną wcześniej masą i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 25-30 minut, aż masa sie zetnie a wierzch lekko zrumieni.
  • Podawać na ciepło lub zimno. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz