24 lutego 2016

Krupnik


Polska treściwa zupa ugotowana na wywarze mięsnym, z dodatkiem jarzyn oraz tradycyjnie kaszy.


Składniki:
400 g mięsa (udka z kurczaka lub żeberka)
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 małego selera
cebula
1/2 szklanki kaszy (jęczmiennej, jaglanej)
4 ziemniaki
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
sól, pieprz
natka pietruszki



  • Mięso zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować. Dodać ziele i liście laurowe, zmniejszyć ogień i gotować około 45 minut (żeberka nieco dłużej).
  • Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę opalić i razem z wszystkimi warzywami dodać do wywaru. Wsypać również kaszę.
  • Gotować kolejne 15 minut. Doprawić solą.
  • Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować aż zmiękną.
  • Mięso wyjąć z zupy, obrać ze skóry i kości i pokroić na kawałki, wrzucić ponownie.  
  • Doprawić zupę świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie jeszcze dosolić.
  • Przed podaniem każdą porcję posypać świeżą natką.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz