Quiche ze szpinakiem i serem feta


Bezmięsne danie, a jakie smaczne :) Prosty quiche dla miłośników szpinaku i sera feta.



Składniki:
450 g mrożonego szpinaku w liściach
200 sera feta
gotowe ciasto francuskie
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
3 jajka 
200 g śmietany 18 %
2 łyżki masła


  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
  • Szpinak usmażyć na maśle, doprawiając przeciśniętym przez praske czosnkiem, solą i pieprzem.
  • Formę prostokątną lub okrągłą natłuścić, wyłożyć na nią ciasto, którego brzegi podwinąć. Widelcem nakłuć spód tarty.
  • Śmietanę wymieszać z jajkami, lekko doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Ser feta pokroić w kostkę. 
  • Usmażony szpinak wyłożyć na spód tarty, zalać masą śmietanowo - jajeczną.
  • Na wierzchu ułożyć pokrojony ser feta.
  • Wstawić quiche do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż masa si zetnie.


Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne