9 lipca 2015

Quinoa z pieczonymi warzywami



Lekkie danie wegetariańskie z komosą ryżową i pieczonymi warzywami to szybki pomysł na smaczny i zdrowy obiad.


Składniki:
100 g komosy ryżowej (quinoa)
bakłażan
marchewka
kabaczek
pomidorki koktajlowe
garść natki pietruszki
sól morska, pieprz
chilli - ewentualnie
oliwa

  • Piekarnik nastawić na 200 stopni C. 
  • Natkę posiekać. Bakłażana, kabaczka i marchewkę pokroić w średnią kostkę, skropić oliwą i wstawić do piekarnika.
  • Po kwadransie dodać pomidorki i piec jeszcze 10-15 minut.
  • Komosę przepłukać i gotować w szklance osolonej wody przez około 20-30 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn.
  • Upieczone warzywa wymieszać z komosą i posiekaną natką, doprawić do smaku.
  • Wyłożyć na talerz i podawać.



2 komentarze: