21 lipca 2015

Bakłażan z grilla


Najszybszy i najsmaczniejszy sposób na bakłażana. Samodzielne wegetariańskie danie lub dodatek do ulubionego mięsa czy ryby.


Składniki:
bakłażan
oliwa 
sól
ulubione przyprawy np. oregano, czosnek, tymianek

  • Bakłażana pokroić na plastry o grubości 1 cm, lekko posolić z każdej strony i odstawić.
  • Gdy puści sok, osuszyć delikatnie papierowym ręcznikiem.
  • Kilka łyżek oliwy wymieszać z ulubionymi ziołami i z pomocą pędzelka posmarować plastry bakłażana.
  • Dobrze rozgrzać patelnię grillową lub grill i ułożyć na niej plastry.
  • Grillować je po około 3 minuty z każdej strony, aż środek zmięknie, a na wierzchu pojawią się charakterystyczne paski.
  • Przełożyć na talerz i podawać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz