Kurczak z pieczarkami


Proste danie obiadowe - pierś z kurczaka z sosem pieczarkowo-śmietanowym. Pyszna z ulubionym dodatkiem np. kaszą lub ziemniakami :)


Składniki:
2 filety z kurczaka
200 g pieczarek
duża cebula
oliwa
natka pietruszki
śmietana do sosów
sól, pieprz
oliwa lub olej roślinny

  • Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć na oliwie. 
  • Cebulę i natkę posiekać, a pieczarki pokroić w plastry.
  • Na osobnej patelni zeszklić cebulę, następnie dorzucić pieczarki i smażyć, aż grzyby zmiękną. 
  • Dodać usmażonego kurczaka, śmietanę i połowę natki. Wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
  • Dusić całość na małym ogniu przez kilka minut i podawać z dodatkami posypane resztą natki.




Ten przepis bierze udział w akcji:

Mam smaka na kurczaka!

Komentarze

  1. Wygląda pysznie, jutro robię! Jaką śmietanę polecasz?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyprobowalam z kasza gryczana i bylo bardzo pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne