19 czerwca 2015

Grillowany ser halloumi


Halloumi to cypryjski półtwardy ser, który najlepiej smakuje z grilla podany na ulubionej kolorowej sałatce. 


Składniki:
ser halloumi
rukola lub mix sałat
pomidorki koktajlowe
oliwki
orzechy pinii - ewentualnie
oliwa
ocet winny
suszone oregano
sól, pieprz


  • Ser pokroić na plastry o grubości około 1 cm, posmarować oliwą z obu stron. Zgrillować na patelni grillowej przez około minutę z każdej strony do zrumienienia.
  • Rukolę, oliwki i przekrojone na połówki pomidorki ułożyć na talerzu. 
  • Przygotować dressing: 3 łyżki oliwy wymieszać z łyżką octu, łyżeczką oregano i przyprawami. Polać nim warzywa.
  • Gotowy ser ułożyć na sałatce i podawać. 


4 komentarze:

  1. Uwielbiam! tak smakuje lato:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadę na Cypr:) ciekawe czy też tam będzie tak smacznie wyglądał???:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, pyszny! Wydaje mi się jednak, że "o" uciekło z tytuły posta :)

    OdpowiedzUsuń