9 czerwca 2015

Gazpacho


Hiszpańska zupa podawana na zimno, nie wymagająca gotowania. W jej skład wchodzą surowe warzywa, oliwa, ocet oraz namoczony chleb.


Składniki:
4 pomidory czerwone
czerwona papryka
zielony ogórek
duża cebula
3 ząbki czosnku
sól, chilli
2 łyżki oliwy
łyżka octu winnego
kromka chleba pszennego
kilka liści bazylii

  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. 
  • Kromkę chleba namoczyć w wodzie.
  • Wszystkie warzywa pokroić na kawałki i razem z chlebem i przyprawami wrzucić do blendera.
  • Zmiksować na gładką zupę krem. 
  • Ewentualnie doprawić i ponownie krótko zmiksować.
  • Schłodzić w lodówce i podawać. 




Ten przepis bierze udział w akcji:

¡Viva España! Edycja II

1 komentarz:

  1. Właśnie dzisiaj zrobiłam swoje pierwsze gazpacho :)
    Twoje wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń