4 maja 2015

Szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej


Błyskawiczny pomysł na efektywną wiosenną przekąskę lub śniadaniowy dodatek do jajka na miękko :) Świetnie sprawdzi się również z szynką szwarcwaldzką lub cienko pokrojonym boczkiem.


Składniki:
pęczek szparagów
plastry szynki parmeńskiej
oliwa z oliwek
pieprz - ewentualnie


  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. 
  • Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. 
  • Każdy owinąć plastrem szynki, ułożyć w naczyniu do zapiekania i ewentualnie oprószyć pieprzem.
  • Skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
  • Podawać na ciepło.


1 komentarz:

  1. robiłam rok temu dla rodziny - wszyscy byli zachwyceni!

    OdpowiedzUsuń