11 maja 2015

Shakshouka (Szakszuka)


Shakshouka to aromatyczna potrawa kuchni tunezyjskiej podawana zazwyczaj na sycące śniadanie. Są to jajka usmażone w lekko pikantnym sosie pomidorowym, serwowane prosto z patelni ze świeżym pieczywem. Danie to może zostać wzbogacone innymi ulubionymi dodatkami.


Składniki:
2 jaja
mała cebula
2 ząbki czosnku
mała czerwona papryka
2 pomidory
szczypta (lub więcej) chilli
1/2 łyżeczki kuminu
sól, pieprz
szczypta cukru
mielona słodka papryka
garść posiekanej natki
oliwa


  • Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulkę. Dodać czosnek i jeszcze chwilę podsmażyć.
  • Wrzucić paprykę, pomidory oraz wszystkie przyprawy. Zamieszać i dusić, aż pomidory się rozpadną. Ewentualnie doprawić. 
  • Gdy powstanie gęsty pomidorowy sos zrobić w nim 2 wgłębienia. Wbić w nie jajka, posolić je i popieprzyć. 
  • Przykryć patelnię i smażyć, aż białka będą ścięte.
  • Gotowe danie posypać natką i podawać z ulubionym pieczywem. 


4 komentarze:

  1. Wygląda znakomicie :) chętnie bym zjadła :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od dłuższego czasu mam zamiar zrobić jajka w takiej wersji.. dzięki temu przepisowi czuję się zmotywowana i na pewno zrobię w bliskiej przyszłości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne! wygląda bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealny przepis na mojego śniadaniowego bloga sniadanieubasi.blogspot.com - takie smaki uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń