Risotto ze szparagami


Sycące i pyszne włoskie risotto z duszonymi na maśle zielonymi szparagami i białym winem. Jeden z najsmaczniejszych i wbrew pozorom mało skomplikowany pomysł na szparagi.


Składniki:
pęczek zielonych szparagów
1/2 szklanki ryżu arborio
500 ml gorącego bulionu
50 ml białego wina
cebula
5 łyżek masła
2-3 łyżki startego Parmezanu lub Grana Padano
sól, pieprz
świeża mięta do dekoracji

  • Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce (można je dodać do bulionu). Pokroić na kawałki o długości około 3 cm i podsmażyć na 2 łyżkach masła na małej patelni przez 5 minut, aż zmiękną. Doprawić solą, pieprzem i odstawić. 
  • Cebulę drobno posiekać, zeszklić na łyżce masła. Wsypać ryż i podsmażyć całość około 2 minuty. Wlać białe wino i ciągle smażyć na mniejszym ogniu, a gdy się zredukuje wlać około pół szklanki bulionu. 
  • Gdy ryż wchłonie cały bulion, wlać kolejną porcję płynu. Zamieszać od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. Powtarzać czynność, aż ryż wchłonie cały bulion i będzie al dente. 
  • Kilka minut przed końcem smażenia dodać podsmażone szparagi.
  • Odstawić danie z ognia i po 2 minutach dodać pozostałe masło oraz parmezan. Wymieszać i ewentualnie doprawić.
  • Przełożyć na talerze i udekorować listkami mięty.



Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne