25 maja 2015

Moussaka (Musaka)



Smaczna zapiekanka warzywno-mięsna z sosem beszamelowym to tradycyjne danie kuchni greckiej. Jej główne warstwy stanowią bakłażany i pyszny pomidorowo-mięsny sos. Ja dodaję również ziemniaki, bo taką wersję pamiętam z podróży do Grecji :)


Składniki:
2 małe bakłażany
3 ziemniaki (niekoniecznie)
oliwa

na sos mięsny:
500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wieprzowo-wołowe)
duża cebula
3-4 pomidory
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
liść laurowy
50 ml czerwonego wina
1/2 łyżeczki cynamonu
sól, pieprz
suszone oregano
oliwa

na beszamel:
250 ml mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
jajko
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

  • Bakłażany pokroić na plastry, posolić i odstawić na 30 minut na durszlak. Osuszyć papierowym ręcznikiem i zrumienić na oliwie na patelni.
  • Ziemniaki obrać, również pokroić w plastry i ugotować około 5 minut.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mięso, a gdy się usmażyć dodać pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszać.
  • Wlać wino i dodać wszystkie przyprawy.
  • Zmniejszyć ogień i dusić całość przez około 20 minut, aż sos się zredukuje.
  • W tym czasie przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i smażyć około minutę. Stopniowo wlewać mleko ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić, aby troche przestygł. Wmieszać w sos jajko i doprawić całość.
  • Piekarnik nastawić na 190 stopni C.
  • Naczynie żaroodporne natłuścić. 
  • Ułożyć na dnie warstwe podgotowanych ziemniaków, następnie warstwę bakłażanów i na wierzch sos mięsny. Potem ułożyć drugą warstwę bakłażanów i resztę sosu mięsnego. 
  • Na wierzch wylać beszamel i wstawić moussakę do nagrzanego piekarnika na około 45-50 minut.
  • Wyjąć i lekko przestudzić przed krojeniem.  


1 komentarz: