Cobbler z rabarbarem


Cobbler to szybki pomysł na ciepły owocowy deser. Warstwa rabarbaru przykryta ciastem podawana podobnie jak crumble z lodami lub bitą śmietaną. Przepis pochodzi ze strony food.com z moimi modyfikacjami. 


Składniki:
na spód:
500 g rabarbaru
1/2 szklanki cukru

na ciasto:
1 i 1/4 szkl. mąki
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
75 g zimnego masła
1 jajko
1/2 szkl. mleka

  • Piekarnik nastawić na 190 stopni C.
  • Formę o wymiarach około 20 x 20 cm wysmarować masłem.
  • Rabarbar pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i przełożyć do formy.
  • Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. 
  • Dodać masło i wyrobić całość na kruszonkę. 
  • Jajko wymieszać z mlekiem i dodać do kruszonki. Wymieszać wszystko widelcem, aż powstanie ciasto. 
  • Wyłożyć je łyżką na owoce, nie wyrównywać ciasta. 
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut. 
  • Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.



Ten przepis bierze udział w akcji:

Rabarbarowa rewolucja



Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne