19 kwietnia 2015

Bułki orkiszowe


Puszyste i miękkie w środku bułki z białej mąki orkiszowej, dla dzieci i dorosłych.


Składniki na 8 sztuk:
500 g mąki orkiszowej typ 550
łyżeczka soli
25 g drożdży świeżych
łyżeczka cukru
275 ml mleka

  • Do pokruszonych drożdży dodać cukier, łyżkę mąki i połowę mleka. Odstawić na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn z drożdży, resztę mleka i sól. 
  • Z pomocą haka do ciast drożdżowych lub ręcznie wyrobić całość na gładkie ciasto, które nie przywiera do rąk.
  • Uformować je w kulę i przełożyć do dużej miski. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę do podwojenia objętości.
  • Po tym czasie krótko wyrobić ciasto, podzielić na 8 części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę.
  • Ułożyć je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Przykryć i odstawić ponownie na 45 minut.
  • Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Wstawić bułki i piec około 15 minut. Wyjąć i wystudzić.





4 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie, muszę też takie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje i zachęcam do pieczenia, bo przepis naprawdę bardzo łatwy :)

      Usuń
  2. Bardzo dziękuję, super przepis. Piekę z niego również chleb, już wiele bułek za mną :)

    OdpowiedzUsuń