Tarta z kremem waniliowym i truskawkami


Tarta na delikatnym kruchym spodzie z pysznym waniliowym Creme Patissiere i dużą ilością świeżych truskawek. Jeden kawałek to stanowczo za mało… Sprawdzi się również w wersji z malinami lub różnymi owocami.


Składniki na formę o śr. 26 cm:
na spód tarty:
200 g mąki
100 g masła zimnego
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
łyżka zimnej wody

na Creme Patissiere:
3 żółtka
szklanka mleka
50 g cukru
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
ziarenka z 1/2 laski wanilii

dodatkowo: 500 g truskawek
                    2-3 łyżki dżemu truskawkowego

  • Przygotować waniliowy krem: Mleko zagotować z wanilią. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać obie mąki i dokładnie zmiksować.
  • Ciągle mieszając wlewać powoli ciepłe mleko. Następnie przelać całość do rondelka i nadal mieszając podgrzewać, aż krem zgęstnieje. Przelać go na talerz i przykryć folią spożywczą tak, aby przylegała do kremu. Wystudzić i wstawić do lodówki. 
  • Mąkę i sól przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder oraz pokrojone w kostkę masło. Szybko wyrobić gładkie ciasto, dodając pod koniec wyrabiania żółtko i łyżkę zimnej wody.
  • Uformować ciasto w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez około godzinę.
  • Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy, ponakłuwać widelcem. Włożyć ponownie do lodówki na pół godziny.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wstawić formę z ciastem i piec około 25-27 minut do lekkiego zezłocenia. Wyjąć i wystudzić. 
  • Truskawki umyć, jeżeli są zbyt duże - pokroić na kawałki. Na spód wystudzonej tarty wyłożyć krem, na wierzchu ułożyć truskawki.
  • Dżem podgrzać i z pomocą pędzelka posmarować nim owoce. 
  • Wstawić do lodówki na około godzinę i podawać.




Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne