Suflet czekoladowy


Delikatna i lekka, a zarazem mocno czekoladowa pianka. Przepis pochodzi z niezawodnej książki Erica Lanlarda pt.: "Czekolada". Autor radzi, aby podawać ten deser z kulką lodów waniliowych ułożoną na każdym suflecie :)


Składniki na 6 porcji:
masło do posmarowania kokilek
125 g gorzkiej czekolady
2 łyżki creme fraiche (gęstej śmietany)
4 jajka
2 białka jaj
szczypta soli
cukier puder do oprószenia


  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Kokilki posmarować masłem.
  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Czekoladę posiekać, przełożyć do miski i stopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę, a następnie żółtka.
  • Wszystkie sześć białek ubić w dużej misce z odrobiną soli na delikatną pianę.
  • Przełożyć 1/4 białek do czekolady i wymieszać, a następnie dodać resztę.
  • Do kokilek przelać do pełna przygotowaną masę i oczyścić krawędzie. 
  • Ustawić na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 10-12 minut lub do wyrośnięcia.
  • Oprószyć cukrem pudrem i od razu podawać.

Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne