4 marca 2015

Czerwone curry z krewetkami po tajsku


Aromatyczne tajskie czerwone curry z krewetkami tygrysimi. Rozgrzewające proste danie, którego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut.


Składniki:
250 g obranych krewetek tygrysich
cebula
2 cm korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
łyżeczka nasion kuminu
2 łyżki czerwonej pasty curry
puszka mleka kokosowego
łyżka sosu rybnego
2 liście limonki kaffir
świeża kolendra
olej do woka

dodatkowo: makaron ryżowy lub ryż jaśminowy

  • Krewetki rozmrozić.
  • Na patelni lub woku rozgrzać olej. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kumin i podsmażyć całość, a po kilku minutach dodać czerwoną pastę curry, zamieszać i ponownie podsmażyć.
  • Wlać mleko kokosowe i sos rybny, wrzucić liście kaffiru. 
  • Zmniejszyć ogień i dusić kilka minut, po tym czasie dodać krewetki i dusić kolejne 5 minut, mieszając co jakiś czas.
  • Gotowe curry przełożyć na talerze i posypać świeżą kolendrą.
  • Podawać z ryżem lub makaronem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz