29 marca 2015

Anielska babka


Bardzo delikatna i sprężysta babka na samych białkach z przepisu na angielskie Angel Food Cake. Przepis łatwy, idealny do wykorzystania nadmiaru białek, bez dodatku proszku do pieczenia i tłuszczu. 


Składniki:
6 białek jaj
1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szkl. cukru pudru
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli

opcjonalnie: cukier puder/bita śmietana + owoce

  • Silikonową okrągła formę z kominem niczym nie natłuszczać, aby ciasto nie opadło. 
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
  • Mąkę przesiać z połową cukru.
  • Białka ubić na sztywno, dodając szczyptę soli. 
  • Cały czas miksując dodawać po jednej łyżce pozostałego cukru (tego bez mąki). Ubijać kilka minut, aż masa będzie lśniąca. Na koniec dodać sok z cytryny i ekstrakt waniliowy.
  • Do tak powstałej piany dodać przesianą mąkę z cukrem i delikatne wymieszać szpatułką, aby białka nie opadły.
  • Masę przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. 
  • Po tym czasie formę z babką wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić na kratce, kładąc ją "do góry nogami".
  • Następnie cienkim nożem oddzielić ciasto od boków formy i delikatnie wyjąć.
  • Podawać bez dodatków lub posypane cukrem pudrem / ozdobione bitą śmietaną i owocami.





Ten przepis bierze udział w akcji:

Wielkanocne Smaki - edycja V

1 komentarz:

  1. Cudownie delikatna i puszysta, prawdziwie anielska :)

    OdpowiedzUsuń