11 lutego 2015

Pasztet z cukinii


Wegetariański aromatyczny pasztet z cukinii z dodatkiem sera mozarella, świetny na kanapki lub jako przekąska. Szybka i prosta potrawa, a smakuje wybornie.


Składniki:
3 szkl. cukinii startej na grubych oczkach (dobrze odciśniętej)
3 cebule
1,5 szkl. bułki tartej
200 g sera mozarella
1/2 szkl. oleju słonecznikowego
3 jajka
łyżeczka papryki mielonej
1/2 łyżeczki kurkumy
łyżka suszonego tymianku
sól, pieprz
garść posiekanej natki pietruszki

  • Piekarnik nastawić na 190 stopni. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
  • Cebulę drobno pokroić, ser mozarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • W dużej misce wymieszać dokładnie cukinię, ser, bułkę tartą, cebulę, natkę i olej. 
  • Żółtka oddzielić od białek i dodać do masy. Doprawić całość przyprawami.
  • Białka ubić na sztywno i również wmieszać delikatnie do masy.
  • Przełożyć ostrożnie do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec około 70 minut. Wyjąć i wystudzić w formie.


5 komentarzy:

  1. pasztet z cukinii jest moim ulubionym! Twój wygląda wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak najbardziej polecam, pasztet jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Olej słonecznikowy można zastąpić oliwą? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam, ale myślę że można

      Usuń