Mule po marynarsku


Klasyczny i niezawodny przepis na małże duszone w białym winie z dodatkiem masła, cebulki i  natki pietruszki. Podawane najczęściej z chrupiącą bagietką. Znane głównie we Włoszech (Cozze alla marinara) oraz Francji (Moules marinieres).


Składniki:
1 kg świeżych oczyszczonych małży
cebula
2 łyżki masła
100 ml białego wytrawnego wina
pęczek natki pietruszki
pieprz - ewentualnie

  • Cebulę drobno pokroić. W głębokim garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę.
  • Dodać białe wino i natkę. Doprowadzić do wrzenia.
  • Wsypać mule i dusić pod przykryciem około 5 minut, aż wszystkie muszle się otworzą. 
  • Podczas duszenia potrząsnąć garnkiem, aby wymieszać mule. Te które się nie otworzą wyrzucić.
  • Doprawić ewentualnie pieprzem, przełożyć do dużego głębokiego talerza i podawać.






Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne