16 stycznia 2015

Ratatouille


Lekkie warzywne danie z Prowansji. Łatwa w przygotowaniu jednogarnkowa potrawa, której podstawę stanowią świeże kolorowe warzywa duszone we własnym sosie. Sprawdza się jako samodzielne danie główne (z ryżem lub bagietką) lub dodatek do mięsa, a nawet jako ciepła przystawka. 



Składniki:
bakłażan
cukinia
czerwona papryka
żółta papryka
3 pomidory
cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz świeżo mielone
2 łyżki ziół prowansalskich
tymianek świeży lub suszony
oliwa z oliwek

  • Bakłażana, cukinię, papryki i pomidory pokroić w większą kostkę, cebulę w mniejsza kostkę, a czosnek w plasterki. 
  • Na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i chwilę podsmażyć.
  • Wrzucić pokrojone papryki i dusić przez 3-4 minuty; potem bakłażana i cukinię i ponownie poddusić.
  • Dołożyć pokrojone pomidory, doprawić ziołami, solą i pieprzem.
  • Przykryć i dusić całość około 15 minut.
  • Podawać na ciepło.





4 komentarze:

  1. Te kolory do mnie przemawiają, zwłaszcza w szarobury dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna, smakowita i kolorowa propozycja dla wszystkich. W ponure dni poprawi samopoczucie :)

    OdpowiedzUsuń