15 stycznia 2015

Pieczona owsianka z borówkami


Energetyczne, sycące i zdrowe śniadanie na słodko. Owsianka pieczona w piekarniku z dodatkiem borówek amerykańskich i wiórków kokosowych to idealny zestaw na początek dnia.


Składniki:
2/3 szklanki płatków owsianych
2/3 szklanki mleka
2 łyżki cukru brązowego
3 łyżki wiórków kokosowych
szczypta soli
jajko
2/3 szklanki borówek

  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
  • W misce połączyć mleko i jajko. 
  • Dodać suche składniki: płatki, cukier, sól, wiórki kokosowe i wymieszać. 
  • Na końcu dodać borówki i ponownie zamieszać.
  • Przelać do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Zapiekać około 30 minut. Podawać np. z bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym.





Ten przepis bierze udział w akcji:

Styczniowe Owsianki

4 komentarze:

  1. uwielbiam zapiekane owsianki, tylko nie zawsze mam na nie czas... pyszna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Postaram się jutro przygotować, bo mam nawet borówki w lodówce. Wygląda idealnie!
    Dzięki za dodanie wpisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ja dziękuję za odwiedziny :)

      Usuń