22 stycznia 2015

Creme brulee


Podawany w kokilkach francuski deser z żółtek i śmietanki, pięknie pachnący wanilią. Wierzch kremu pokryty jest cieniutką warstwą skarmelizowanego cukru, który tworzy pyszną skorupkę.

Składniki na 2 porcje:
3 żółtka
200 g śmietany kremówki homogenizowanej 30%
laska wanilii
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru 

  • Śmietankę zagotować razem z przekrojoną na pół laską wanilii. Zdjąć z ognia, aby przestygła. Wyjąć wanilię. Piekarnik nastawić na 110 stopni C. 
  • Do żółtek dodać cukier puder, ubić trzepaczką lub mikserem na puszystą masę. 
  • Dodawać powoli śmietankę ciągle mieszając, aby żółtka się nie zwarzyły. Mieszać delikatnie, aby za bardzo nie napowietrzyć kremu.
  • Napełnić kremem ramekiny i wstawić do piekarnika na około godzinę lub nieco dłużej, jeżeli naczynia są głębsze. Ważne jest, aby po wyciągnięciu masa była ścięta. 
  • Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. 
  • Deser z wierzchu posypać cukrem, który skarmelizować przy pomocy palnika. 
  • Podawać od razu po przygotowaniu.

Ten przepis bierze udział w akcji:

Walentynkowe menu

4 komentarze:

  1. U mnie w szafce już chyba 3 lata leży palniczek do karmelizowania cukru, a ja jakoś nie mogę się zebrać, żeby gaz kupić, co za skandal! Koniecznie muszę to nadrobić ;-)

    OdpowiedzUsuń