30 stycznia 2015

Chai Tea Latte


Domowa wersja aromatycznej herbaty Chai Tea Latte z brązowym cukrem, korzennymi przyprawami i dodatkiem spienionego mleka .



Składniki na 2 porcje:
szklanka wody
szklanka mleka
2 łyżeczki brązowego cukru
torebka czarnej herbaty
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
1/4 łyżeczki gałki
gwiazdka anyżu
kilka goździków

  • W rondelku zagotować wodę z przyprawami i cukrem. Pogotować kilka minut na małym ogniu.
  • Zdjąć miksturę z ognia i zaparzyć w niej herbatę.
  • Przelać do innego naczynia odcedzając przez sitko przyprawy.
  • Mleko podgrzać, spienić i przelać do szklanek. 
  • Dolać przygotowaną korzenną herbatę, a wierzch oprószyć cynamonem. 



6 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie! Lubię korzenne klimaty, więc muszę spróbować ;>

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super zdjęcia :D tylko nie piję mleka ;/

    OdpowiedzUsuń
  4. Prowadzisz rewelacyjnego bloga. Zdjęcia w pięknej jakości, bardzo ciekawe przepisy o różnym stopniu zaawansowania kulinarnego, bardzo kuszące. Dawno nie trafiłam na tak dobrego bloga kulinarnego. Przepis z herbatą zrobię na pewno, jak i inne przepisy. Mam już za sobą mule w sosie śmietanowym. Będę tutaj na pewno zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo DZIĘKUJĘ za miłe słowa :)))

      Usuń