9 grudnia 2014

Piernik na Guinnessie


Miękki i wilgotny piernik. Dodatek irlandzkiego piwa i duża ilość przypraw nadają mu niesamowity smak i aromat. Przepis pochodzi z książki Melissy Murphy: "The Sweet Melissa Backing Book".


Składniki:
2/3 szklanki ciemnego piwa Guinness
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1i1/4 łyżeczki sody
2i1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka cynamonu
2 duże jajka
1/2 szkalnki cukru
1/3 szklanki brązowego cukru
2/3 szklanki melasy 
3/4 szklanki oleju roślinnego


  • Piekarnik nastawić na 175 stopni C. Piwo Guinness podgrzać w mikrofalówce lub zagotować na gazie i odstawić. 
  • Do miski przesiać mąkę, kakao, sodę, imbir, pieprz, cynamon i wymieszać. W drugiej misce ubić mikserem jajka razem z cukrem, cukrem brązowym i melasą. 
  • Na końcu dodać olej i zmiksować do połączenia składników.
  • Następnie wsypywać suche składniki na zmianę z przestudzonym piwem i miksować chwilę, aby składniki się połączyły. Ciasto ma być dosyć rzadkie.
  • Masę przelać do formy kwadratowej lub okrągłej o boku około 23 cm (ja użyłam okrągłej formy z kominem o średnicy 25 cm) i wsadzić do piekarnika piec 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. 
  • Podawać z kleksem bitej śmietany lub polewą czekoladową.


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz