3 grudnia 2014

Pierniczki z melasą


Korzenne pierniczki o ciemnym kolorze i niezwykłym wyrazistym aromacie dzięki melasie z trzciny cukrowej. Przepis ze strony Marthy Stewart z moimi modyfikacjami.



Składniki:
350 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
4 łyżeczki przyprawy do piernika
100 g masła w temp. pokojowej
1/2 szklanki brązowego cukru
1 duże jajko
150 g melasy

  • Mąkę wymieszać z sodą, solą i przyprawą do piernika.
  • Do misy miksera wrzucić masło i cukier, Utrzeć na puszysto na średnich obrotach.
  • Dodać jajko i ponownie wymieszać.
  • Dodać melasę i zmniejszyć prędkość miksera do najmniejszej.
  • Stopniowo dodawać suche składniki, najlepiej w trzech partiach. Wymieszać do połączenia składników.
  • Gdy ciasto będzie już gotowe, przełożyć je do miski i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.
  • Piekarnik nastawić na 175 stopni C. 
  • Na oprószonym mąką blacie rozwałkować porcje ciasta na grubość około 6 mm. Wykrawać dowolne kształty i układać je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. 
  • Piec około 10-14 minut w zależności od wielkości pierniczków. Wyjąć i wystudzić na kratce. 





Ten przepis bierze udział w akcji:

Korzenne przysmaki

5 komentarzy:

  1. Jaki ładny Pan Ciastek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pan Ciastek to mój ulubiony pierniczkowy kształt. :)) Koniecznie z lukrowanymi guziczkami! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają prześlicznie :)
    Ale "150 g szklanki melasy" to chyba błąd ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że tak ;) już poprawiam...

      Usuń