Ciasto piernikowe

Aromatyczne ciasto mocno pachnące piernikiem, bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu.

Składniki:
1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka miodu
4 białka
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu

  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
  • Do miski przesiać mąkę, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, sodę. W drugiej misce wymieszać białka z miodem i cukrem. 
  • Przelać je do miski ze suchymi składnikami, dodać olej i wymieszać krótko łyżką tylko do połączenia się składników. 
  • Ciasto przelać do formy i piec około 35-40 minut do suchego patyczka. Po tym czasie wyciągnąć je z piekarnika, odczekać kilka minut i zdjąć obręcz z tortownicy.

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne