Sałatka z grillowanym kurczakiem i mozarellą


Lekka ale sycąca sałatka na obiad lub kolację. Jako dodatek polecam kilka kromek razowego pieczywka.



Składniki:
pierś z kurczaka
kuka mozarelli
rukola
pomidorki koktajlowe
czerwona cebula
zioła prowansalskie

na sos:
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
pieprz, sól
czosnek


  • Pierś z kurczaka skropić oliwą, oprószyć pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi.
  • Upiec na patelni grillowej.
  • Mozarellę pokroić lub rozdzielić na kawałki, cebulę w cienkie talarki, a pomidorki na połówki.
  • Czosnek obrać i zmiażdżyć. Wymieszać składniki sosu (mój był bardzo gęsty, ponieważ dałam aż 3 ząbki czosnku :)
  • Na talerzu ułożyć rukolę i resztę warzyw, polać przygotowanym sosem. 
  • Zgrillowanego kurczaka pokroić w paski i ułożyć na wierzchu sałatki. 
  • Podawać z ulubionym pieczywem.








Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne