26 października 2014

Czarny makaron z krewetkami koktajlowymi


Czarny makaron wstążki barwiony sepią z pikantnymi krewetkami koktajlowymi - szybka propozycja dla miłośników dań makaronowych z dodatkiem owoców morza.



Składniki na 2 porcje:
200 g czarnego makaronu
200 g krewetek koktajlowych
2 ząbki czosnku
suszona papryczka chilli
2 łyżki masła
łyżka oliwy
2 łyżki przecieru pomidorowego
garść siekanej natki pietruszki


  •  Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu.
  • Na patelni roztopić masło z oliwą. Wrzucić posiekany czosnek i papryczkę chilli. Podsmażyć krótko uważając, aby czosnek się nie przypalił. 
  • Dodać koncentrat pomidorowy, przemieszać.
  • Dodać krewetki i całość podsmażyć przez około 2-3 minuty. Doprawić ewentualnie solą.
  • Usmażone krewetki wymieszać z ugotowanym makaronem. 
  • Przełożyć na talerze i posypać natką. 



4 komentarze:

  1. bardzo lubię czarny makaron! na pewno danie by mi zasmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam wypróbować przepis w takim razie :)

      Usuń
  2. Świetne danie. Uwielbiam taką prostotę.

    OdpowiedzUsuń