Tosty francuskie (Pain Perdu)



Szybkie leniwe śniadanie na ciepło. Poranne tosty francuskie uwielbiane nie tylko przez dzieci to świetny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa, które lepiej chłonie jajko niż to świeże.



Składniki:
kilka kromek pieczywa (chleb, chałka, bagietka)
2 jajka
1/3 szklanki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
skórka z pomarańczy - opcjonalnie
2 łyżki masła

dodatkowo: cukier puder, konfitura, nutella

  • W głębokim talerzu wymieszać jaja z mlekiem, cukrem, cynamonem i skórką z pomarańczy. 
  • Na patelni rozgrzać masło z niewielką ilością oleju, aby się nie przypaliło. 
  • Każdą kromkę zamoczyć w masie jajecznej i ułożyć na patelni.
  • Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Serwować jeszcze gorące np. z cukrem pudrem, konfiturą lub świeżymi owocami.  




Ten przepis bierze udział w akcji:

(Nie) nudna kanapka

Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne