25 września 2014

Pasta all'arrabbiata


Klasyka kuchni włoskiej. Makaron w pikantnym sosie na bazie oliwy, pomidorów, czosnku i chilli. Wyrazistość dania zależy od tego, ile dodamy papryczek. Do sosu używa się świeżych pomidorów, ale poza sezonem sprawdzą się również te z puszki.



Składniki na 2 porcje:
200 g makaronu
4 pomidory
2 ząbki czosnku
2-3 papryczki chilli
2 łyżki oliwy
szczypta soli
natka pietruszki
ser pecorino lub parmezan

  • Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Usunąć pestki i pokroić w kostkę.
  • Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Na oliwie podsmażyć przez chwilę drobno posiekany czosnek i posiekaną papryczkę chilli.
  • Dodać pomidory i gotować przez kilka minut, aż pomidory zmiękną i sos zgęstnieje. Doprawić solą. Wrzucić posiekaną pietruszkę.
  • Dodać ugotowany makaron, całość wymieszać.
  • Przełożyć na talerze i posypać startym serem.





Ten przepis bierze udział w akcji:

Kulinarna pamiątka z wakacji 2014

1 komentarz: