Kurczak Tandoori


Popularne danie kuchni indyjskiej. Pieczone mięso z kurczaka uprzednio marynowane w jogurcie z dodatkiem wielu przypraw, które nadają mu ciekawego pikantnego smaku. Jako dodatek polecam raitę ogórkową np. z TEGO przepisu.



Składniki:
4 pałki lub podudzia z kurczaka
1 łyżeczka startego imbiru
2 ząbki czosnku
1-2 małe suszone chilli
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka garam masala
1/2 łyżeczki roztartych nasion kuminu
1/2 łyżeczki soli
sok z 1/2 limonki
100 g jogurtu naturalnego

  • Odciąć końcówki pałek i zdjąć skórę, lekko ponacinać mięso i umieścić w misce. 
  • Dodać starty imbir, czosnek, chilli i paprykę, sól, garam masala i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. 
  • Następnie dodać jogurt naturalny, ponownie wymieszać. Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin a najlepiej na całą noc. 
  • Wyjąć z lodówki godzinę przed pieczeniem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Pałki ułożyć na ruszcie i piec 30 minut. Obrócić na drugą stronę, gdy mocno się przypieką.
  • Podawać od razu po upieczeniu z ryżem jaśminowym i raitą ogórkową.




Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne