4 września 2014

Indyjska zupa Dahl


Sycąca orientalna zupa z czerwonej soczewicy i mleka kokosowego. Jest pikantna, dzięki czemu idealnie rozgrzewa w chłodne dni.



Składniki:
szklanka czerwonej soczewicy
200 ml mleka kokosowego
300 g passaty pomidorowej
2 szklanki wody
cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka garam masali
1/2 łyżeczki chilli
sok z 1/2 limonki
sól, pieprz
świeża kolendra
oliwa

  • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z rozgniecionym czosnkiem na oliwie w garnku, w którym będzie gotowała się zupa.
  • Dodać garam masalę, kurkumę, kumin, imbir, chilli i sok z limonki. Chwilę podsmażyć.
  • Następnie zalać wodą i wsypać soczewicę. Gotować kilkanaście minut na małym ogniu.
  • Gdy ziarna zmiękną wlać passatę i mleko kokosowe. Wymieszać i pogotować jeszcze kilka minut. Doprawić solą. 
  • Przelać na talerze i posypać posiekaną kolendrą.



3 komentarze:

  1. świetna zupa! przepis zapisuję, bardzo lubię takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie lekko orientalne zupy, na pewno smakowała genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała zupa- treściwa i bardzo smaczna! Uwielbiam ją! :)

    OdpowiedzUsuń