30 września 2014

Chutney z brzoskwiń


Indyjski gęsty owocowy sos, używany na zimno jako dodatek do mięs lub warzyw. W jego skład wchodzą dojrzałe brzoskwinie usmażone z cebulą, czosnkiem, octem oraz przyprawami. Polecam również dodać odrobinę chilli, aby uzyskać lekko pikantny smak :)



Składniki:
5 brzoskwiń
5 łyżek cukru
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 cm kawałek imbiru
50 ml białego octu winnego
szczypta soli
mała papryczka chilli - opcjonalnie


  • Brzoskwinie, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę.
  • Imbir zetrzeć, czosnek i papryczkę posiekać.
  • Wszystkie składniki wrzucić do rondla, wymieszać i gotować około 30 minut bez przykrycia na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje. Często mieszać, aby chutney się nie przypalił.
  • Wystudzić. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz