6 sierpnia 2014

Spaghetti aglio, olio e peperoncino


Klasyczne spaghetti z czosnkiem, oliwą i chilli to włoski ekspresowy i jednocześnie tani pomysł na makaron z zaledwie czterech prostych składników. Łatwiej już się chyba nie da... ;)



Składniki na 2 porcje:
200 g makaronu spaghetti
3 ząbki czosnku
2 suszone papryczki chilli
50 ml oliwy z oliwek
pęczek natki pietruszki
sól
starty parmezan - ewentualnie

  • Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. 
  • W trakcie gotowania przygotować sos: posiekać drobno chilli, czosnek i natkę pietruszki.
  • W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej czosnek i chilli.
  • Następnie dodać odcedzony makaron, krótko podsmażyć dodając pod koniec natkę pietruszki. 
  • Wymieszać i doprawić do smaku solą.
  • Przełożyć na talerze i ewentualnie oprószyć startym parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz