1 sierpnia 2014

Łosoś z sosem cytrynowym



Soczysty łosoś ugotowany na parze i podany z sosem na bazie śmietanki, masła i cytryny. Zdrowa i bardzo szybka propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny.



Składniki na 2 porcje:
2 kawałki świeżego fileta lub dzwonka z łososia
pieprz cytrynowy
sól morska
pieprz biały
śmietana 12%
3 łyżki masła
skórka i sok z 1/2 cytryny
łyżeczka mąki - ewentualnie

Łososia posolić i posypać pieprzem cytrynowym. Ugotować na parze przez około 15-20 minut, w zależności od grubości.
Masło roztopić w rondelku. Dodać śmietanę i skórkę z cytryny, wymieszać. Gdy sos się podgrzeje, zdjąć go z ognia, doprawić białym pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
Można go ewentualnie zagęścić. W tym celu należy mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do sosu i ponownie podgrzać ciągle mieszając.
Łososia przełożyć na talerz, polać przygotowanym sosem.
Podawać np. z ryżem i ugotowanymi na parze brokułami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz