Kwiaty cukinii w cieście


Smażone, panierowane w cieście kwiaty cukinii to pyszna i efektowna letnia przekąska lub dodatek do mięsa.



Składniki:
8 kwiatów cukinii
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki kukurydzianej
gazowana woda mineralna
sól
olej do smażenia


  • W misce wymieszać trzepaczką obie mąki z solą. Powoli dolewać zimną gazowaną wodę, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. 
  • Na patelni rozgrzać olej. Kwiaty cukinii umyć, osuszyć i odciąć pręciki. Zanurzać w cieście i wkładać do oleju. Smażyć z obu stron na złoty kolor. 
  • Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i natychmiast podawać.


Komentarze

  1. Do tego przepisu szykuję się od dawna, ale zawsze coś mi wypadnie… Fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis! Też się na niego szykuję od dawna! zapraszam na przepis miesiąca dania z grilla tutaj link http://codojedzenia.pl/przepis-miesiaca-dania-z-grilla-i-konkurs-z-nagroda/.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne