26 sierpnia 2014

Kwiaty cukinii w cieście


Smażone, panierowane w cieście kwiaty cukinii to pyszna i efektowna letnia przekąska lub dodatek do mięsa.



Składniki:
8 kwiatów cukinii
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki kukurydzianej
gazowana woda mineralna
sól
olej do smażenia


  • W misce wymieszać trzepaczką obie mąki z solą. Powoli dolewać zimną gazowaną wodę, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. 
  • Na patelni rozgrzać olej. Kwiaty cukinii umyć, osuszyć i odciąć pręciki. Zanurzać w cieście i wkładać do oleju. Smażyć z obu stron na złoty kolor. 
  • Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i natychmiast podawać.


2 komentarze:

  1. Do tego przepisu szykuję się od dawna, ale zawsze coś mi wypadnie… Fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis! Też się na niego szykuję od dawna! zapraszam na przepis miesiąca dania z grilla tutaj link http://codojedzenia.pl/przepis-miesiaca-dania-z-grilla-i-konkurs-z-nagroda/.

    OdpowiedzUsuń