Cukinia faszerowana kuskusem



Zapiekana cukinia wypełniona wegetariańskim farszem z kaszki kuskus, warzyw i pietruszki. Pysznie smakuje np. z sosem czosnkowym.



Składniki:
2 małe cukinie
1/2 szklanki kuskusu
czerwona cebula
kilka suszonych pomidorów
pęczek natki pietruszki
oliwa z oliwek
sól, pieprz

  • Cukinie przekroić wzdłuż, łyżeczką wydrążyć miąższ.
  • Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  • Cebulę i pomidory pokroić w kostkę, natkę drobno posiekać. Wymieszać z kuskusem
  • Doprawić farsz solą, pieprzem i oliwą. Wypełnić nim wydrążone cukinie i ułożyć je na blaszce lub w żaroodpornej formie.
  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wstawić cukinie i piec około 40 minut.






Komentarze

  1. często robię podobną! super ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś coś podobnego. Pamiętam, że bardzo mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukinię zazwyczaj nadziewam ryżem, ale kuskus musi się też świetnie sprawdzać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ogólnie uwielbiam faszerowaną cukinię, kuskusu jeszcze do farszu nie używałam, ale musi być to pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne