Pancakes


Puszyste amerykańskie naleśniki podawane najczęściej z syropem klonowym lub ulubionymi słodkimi dodatkami. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt. "Jak być domową boginią".


Składniki na 12 sztuk:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1 i 1/4 szklanki mleka
2 łyżki masła
2 jajka

  • Masło roztopić. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier i sól. Jajko rozbełtać, połączyć z mlekiem i masłem. 
  • Dodać je do mąki, dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut. Następnie smażyć pancakesy na suchej patelni, wylewając masę na sam środek. 
  • Gdy pojawią się na powierzchni pęcherzyki powietrza, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez minutę. Podawać na ciepło lub zimno.

Komentarze

Copyright © Wyzwania Kuchenne